Biologische thee

Wat is biologische thee?

Er worden nog altijd veel theeplanten verbouwd met gebruik van chemische kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Dit om aan de grote vraag te voldoen. Door het gebruik van kunstmest en andere middelen groeien theeplanten sneller. Hierdoor kunnen er meer thee bladeren geoogst worden. Het verbouwden van biologische thee is veel arbeidsintensiever en vereist veel meer tijd.

Ook levert het verbouwen van biologische thee op jaar basis veel minder thee op. Dit alles heeft een verhoogde prijs van biologische thee als gevolg. Het verschil in wat betreft smaak, geur en stoffen tussen niet biologische thee en biologische thee is groot.

Het verbouwen van niet biologische thee heeft veel nadelen voor zowel de drinker, de theeboer als de flora en fauna van het gebied zelf.

Biologische thee wordt verbouwd zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De grond wordt uitsluitend verrijkt met natuurlijke compost en insecten. Ziekten worden op een natuurlijke wijze bestreden. Hierdoor wordt de kwaliteit van de grond en de theeplant beter en bevat de thee geen resten van chemische bestrijdingsmiddelen. Onze biologische thee of Eco thee bestaat uit bijzondere, 100% biologische melanges, samengesteld uit vooral groene theesoorten, verrijkt met bloemen, bessen, kruiden en specerijen.

Meer gezonde voedingsstoffen

De biologische gekweekte theeën blijken een hoger gehalte aan die bestanddelen te bevatten waar thee nu juist bekend om staat: polyfenolen en catechines. Dit zijn antioxidanten die thee haar gezonde eigenschappen geeft.

Arbeidsintensief

Om de thee biologisch te verbouwen is meer arbeid nodig, maar de thee wordt daardoor wel van de beste kwaliteit. Dit geldt zowel voor de smaak als voor het aandeel aan voedingsstoffen. In de landen van herkomst als China, Japan en Taiwan worden regelmatig soorten thee geproefd en vergeleken. Dit gebeurt ‘blind’ zodat de deelnemers niet weten met welke thee ze te maken hebben. De biologisch geteelde theesoorten winnen consequent.