Gerookte thee

Gerookte thee is een specialiteit van de provincie Fujian. De bladeren worden verflenst boven vuren van naaldhout en dan gerold. Ze worden vervolgens in vaten geperst en afgedekt met lappen. Na het fermenteren worden ze gevuurd en weer gerold, in bamboe manden overgedaan en gerookt boven rokend naaldhout.

Het gerucht gaat dat tijdens een karavaantransport van China naar Rusland de theekisten in de koude nachten rondom het kampvuur werden gezet. Zo kregen de karavaanlieden enige beschutting en de thee haar kenmerkende smaak. De rookthee is heel populair.

Lapsang Souchong

Lapsang Souchong is een zwarte theesoort uit China. Lapsang Souchong komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian. Na oxidatie wordt deze thee in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout. Hierbij wordt een sterke rooksmaak ontwikkeld. De thee is zeer geschikt om te zelf te mengen met bijvoorbeeld Earl Grey, Ceylon of Assamthee.

Een legende verteld dat deze manier om thee te drogen bij toeval is ontdekt. Tijdens de Qing-dynastie hield een legereenheid een kampement in een theefabriek. Nadat de soldaten eindelijk waren vertrokken realiseerden de theefabrieksarbeiders zich dat ze te weinig tijd hadden om de thee op de gebruikelijke wijze te drogen en daarom droogden ze de thee boven het vuur. De nieuwe smaak was een sensatie.

Deze thee is zeer sterk van smaak, velen vinden dat deze thee het beste tijdens winteravonden kan worden gedronken. De thee smaakt ook uitstekend bij kruidige warme maaltijden.