Witte thee

Witte thee was en is één van de minst bekende theesoorten die er is. Echter wordt deze al eeuwen geproduceerd en gedronken. De reden dat deze theesoort nog niet echt doorgedrongen is in de westerse cultuur is omdat er nooit behoefte naar was. Het wordt al jaren beschouwd als een exclusieve theesoort. Voor de witte thee worden namelijk alleen de jongste en eerste bladeren van de thee plant gebruikt. De thee is de laatste jaren erg in trek, dit allemaal omdat mensen eindelijk hebben ontdekt dat deze exclusieve theesoort een heerlijke thee is en minstens zo gezond als groene thee. Witte thee is makkelijker te bereiden dan zwarte thee. Bij het bereiden van een kopje  kunnen er vrijwel geen fouten gemaakt worden. Witte thee is namelijk een langzame trekker en een zeer zachte thee. Er is slechts één ding waar u wel op moet letten, en dat is de watertemperatuur.

Het zetten van witte thee

Als u witte thee gaat zetten moet u er op rekenen dat dit gemakkelijk 8 tot 15 minuten kan duren. Er zijn veel witte theesoorten en allemaal hebben ze een andere smaak en dus ook een andere behandeling nodig. Dit maakt het zetten van deze thee soms ingewikkeld. De meeste witte theevariaties moeten ongeveer 8 tot 15 minuten trekken. Bij het zetten van de thee moet u de kleur en de geur goed in de gaten houden. De kleur moet niet te donker zijn maar vooral ook niet te licht, het liefst perfect in balans. Witte thee is een zachte thee en wordt dus niet snel bitter. Echter kan witte thee als u hem te kort laat trekken wel smaakloos en slap smaken. Witte thee heeft de ruimte nodig om zich te ontvouwen zodat deze sneller trekt en voller van smaak is. Ook kunnen de bladeren dan al hun smaak, kleur en geur afgeven aan het warme water. Witte thee trekt het best bij een watertemperatuur van 70 tot 80 graden, het liefst zo dicht mogelijk bij de 80 graden, hiervoor zijn verschillende water thermometers beschikbaar. De beste drinktemperatuur van witte thee is ongeveer 60 tot 70 graden tussen lauw en warm in. Er bestaat niet zoiets als een perfect kopje thee, maar een goed kopje witte thee bestaat echter wel. Dit kopje heeft een zachte en verfrissende smaak die je slechts kort proeft, en dan weer langzaam weg trekt. Witte thee kan wel tot drie keer opnieuw opgeschonken worden. Het heeft een frisse, zachte en bloemige geur.

Informatie voor het zetten van witte thee

Trektemperatuur:  70/80 °C, trektijd: 8/15 min., drinktemperatuur: 60°C.