Een onderwerp wat een maar een klein beetje afwijkt van de thee, en ook weer heel goed bij elkaar past zijn kruiden. In China maken ze ongeveer overal thee van, zelfs van stukjes van de wortel van omgezaagde bomen! Maar je hebt natuurlijk veel meer kruiden theeën, een van de bekendste is momenteel misschien wel Rooibos thee, maar ook Yerba Mate uit Zuid Amerika.

Wat zijn kruiden?

Kruiden zijn gemaakt van delen van een plant, bijvoorbeeld de wortels, bladeren, stengels of bloemdelen en vruchten. Kruiden worden gebruikt voor voedsel, medicijnen, smaak of geur.

Kruidenthee

Naast de verschillende theesoorten is er ook nog een theesoort waarvan de bladeren niet afkomstig zijn van de theeplant, de Camillia Sinensis. Kruidenthee wordt gemaakt van verschillende kruiden of bloemen en gedronken omdat men het lekker vindt maar ook vaak voor medische doeleinden.
Door de eeuwen heen hebben mensen planten gebruik, niet alleen voor voedsel maar ook vanwege hum heilzame werking. Kruiden werden vroeger gegeten later werden kruiden bereidt met warm water. Men liet de kruiden trekken in warm water en dronk het aftreksel van de kruiden. Net zoals bij thee, vandaar de benoeming kruidenthee. Kruidenthee wordt gemaakt van kruiden die niet afkomstig zijn van de theeplant, de Camellia Sinensis. Er komt dus geen thee voor in kruidenthee ook al is het principe gelijk. Een betere benaming voor kruidenthee zou tisane zijn. Tisane komt van het Griekse πτισάνη (ptisanē), een drank gemaakt van gerst.