Oolong thee

Oolong thee is een half gefermenteerde thee. Het productieproces is gedeeltelijk vergelijkbaar met dat van zwarte thee, maar de fermentatiefase is tot de helft bekort. Oolong thee heeft grote bladeren en wordt meestal als bladthee geproduceerd. Na het zetten is het vrij blank van kleur met een delicate geur. Oolong thee wordt ook wel de “zwarte draak thee” genoemd. Deze naam heeft Oolong thee te danken aan de vorm van de bladeren en de manier waarop deze bladeren zich ontvouwen. Oolong thee komt oorspronkelijk uit China maar de beste en de grootste hoeveelheid Oolong thee komt tegenwoordig uit Taiwan. Als u Oolong thee goed bereidt, beschikt Oolong thee over een zachte smaak. Oolong thee zit qua smaak tussen groene en zwarte thee in.

Oolong thee, een echte Chinese thee

Oolong thee is een thee met een rijke geschiedenis en een thee in opkomst. Oolong thee is en was altijd al zeer geliefd onder de bevolking in China. Oolong thee dook op in China toen losse thee populairder werd. Sinds een aantal jaren wordt Oolong thee nu ook verbouwd in Taiwan.

Oolong thee en gezondheid

Alle theesoorten zijn gezond. Dit omdat alle theesoorten van dezelfde theeplant afkomstig zijn. Deze plant bevat de antioxidanten die in de thee zitten. Alleen de hoeveelheid antioxidanten die in de thee zitten verschilt. Dit komt mede door het fermentatieproces, de ene thee wordt langer gefermenteerd dan de ander. Een voorbeeld, groene thee wordt niet gefermenteerd en zwarte thee wel. Oolong thee daarentegen wordt licht gefermenteerd, of beter gezegd half gefermenteerd. Hierdoor bezit ook Oolong thee veel gezonde stoffen zoals antioxidanten en theaflavine.

Het zetten van Oolong thee

Door het productieproces zit Oolong thee tussen zwarte en groene thee in. Oolong thee wordt namelijk in de meeste gevallen half gefermenteerd. Hierdoor bevat Oolong thee een stuk minder theïne als andere theesoorten. Oolong thee is een aparte theesoort, zo ook de smaak van Oolong thee. De smaak is misschien wel het best te omschrijven als vol, zacht en houtachtig. Het is een thee die niet snel bitter wordt. Maar als Oolong thee te lang trekt kan ook Oolong thee een zeer bittere smaak krijgen. Het is belangrijk dat de Oolong theebladeren de ruimte krijgen om zich te ontvouwen, aangezien het volume van de bladeren zich al snel verdrievoudigd. Als de bladeren te dicht op elkaar zitten ontwikkeld de aroma zich niet. Oolong thee kan op vrijwel elk tijdstip van de dag gedronken worden.