Gearomatiseerde thee

Theemelanges zijn theesoorten zoals witte, zwarte, Pu-Erh, groene en Oolong thee waaraan bloemen, specerijen, vruchten of etherische oliën aan zijn toegevoegd, dit na het bewerkingsproces.

 Een bekende gearomatiseerde thee die tegelijkertijd ook een melange is, is Earl grey. Dit is een gearomatiseerde zwarte theesoort die vaak gemengd wordt met de beste Chinese en Indiase zwarte theesoorten, wat earl grey thee ook een melange maakt. Tegelijkertijd is earl grey ook een gearomatiseerde theesoort die gearomatiseerd wordt met bergamotolie van de bergamot die onder andere groeit in Sicilië en Calabrië.

Zwarte theesoorten worden het meest gearomatiseerd maar ook Pu-Erh wordt veel gearomatiseerd, groene thee wordt veel minder gearomatiseerd. Witte thee wordt vaak gearomatiseerd met bloemen zoals jasmijn. Indische zwarte thee wordt vaak gearomatiseerd met kruidige specerijen.

Er zijn vele gearomatiseerde theeën met smaken zoals banaan, appel kaneel, kokos en karamel.

Hoe wordt thee gearomatiseerd

Het aromatiseren van thee kan op verschillende manieren gedaan worden. Bij het aromatiseren van thee kan men kiezen voor droge stoffen of vers materiaal. Het aromatiseren van thee gebeurd altijd na het bewerkingsproces van de theesoort.

Met droge stoffen worden kruiden of specerijen bedoeld, deze worden direct na het bewerkingsproces aan de thee toegevoegd. Een voorbeeld is een stukje gember of een kaneelstokje deze kunnen in stukjes gebroken worden en gemengd worden met de losse thee bladeren, eindproduct een theesoort gemengd met kaneel of gember.

De grote van de toegevoegde droge stoffen wordt afgestemd op de grootte van de thee bladeren, zo blijft de thee in balans. Onder vers materiaal verstaat men stukje fruit en dergelijke, deze zijn moeilijker met de losse thee bladeren te mengen. Dit doordat de kans op schimmel bij deze stukjes fruit groot is. Om thee met vers materiaal te mengen kan men op drie verschillende manieren te werk gaan:

  1. Men kan gedroogde fruitstukjes die weinig vocht bevatten toevoegen.
  2. Men kan gevriesdroogd fruitsap met de thee mengen zodat bij het infuseren het poeder weer op lost in sap.
  3. strooi etherische oliën over de thee. De blaadjes absorberen de smaak en geur van de olie.

 

Etherische olie

Etherische oliën, zijn oliën gewonnen uit verschillende delen van een plant bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels).