Chai Thee

Chai thee is een verkeerde benaming want Chai ” betekent in India thee, dus de term Chai thee betekent in feite gewoon “thee thee “. Chai thee is de naam die aan Masala Chai of Indiase gekruide thee door de Westerse bevolking is gegeven. Masala Chai of Chai thee is een eeuwenoude drank met Oosterse roots. Zwarte thee bladeren worden gekookt en daarna gestoofd op een zacht vuur samen met de melk, suiker en warme traditionele kruiden. Samen geeft dit een geweldig drankje met een overweldigende intensiteit. Chai thee recepten zijn divers en er is een recept voor elke situatie. Chai thee is een romig troostend drankje met een touch van melk die de sterke smaak van de theebladeren omhullen, terwijl de warme kruiden een geurige , pittige draai geven aan de drank, waardoor het geheel een rijke drank wordt met een prachtig aroma. Groene kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, venkelzaden en gember zijn de meest gebruikte kruiden. Hun aroma’s komen goed tot een rechtdoor de zoetigheid in het mengsel, die vaak wordt bereikt door de toevoeging van honing. Chai thee is er in vele smaken, die variëren naargelang de regio’s, de gebruiken en de cultuur. Chai thee is de populairste drank van het Indische subcontinent en in andere Aziatische landen. Het vormt een integraal onderdeel van de Indiase cultuur en is de meest favoriete drank van elk Indiaas huishouden. Er is geen groter plezier dan genieten van een roddel of tijd door brengen met je familie met een kopje warme zijdezachte chai thee in je hand.

Deze werkelijk diverse drank heeft zijn plaats gevonden in zowel theestalletjes langs de weg als op de menu’s van luxe bistro’s. Theeverkopers of “chaiwallah’s bereiden hun chai boven een open vuur in theekannen en serveren het in kleine theekopjes “kullarhs ” van klei die na gebruik op de grond kapot worden gegooid. Vraag bij een bezoek aan India dus naar Masala chai en niet naar Chai thee, want dan krijg je een kopje zwarte thee. Chai thee krijgt nu veel aandacht en is bezig met een fenomenale groei in populariteit over de hele wereld, met name in het Westen. Koffie de meest favoriete drank in het Westen, wordt geconfronteerd met een zware concurrentie van de Oosterse Chai thee. Het is een gezond alternatief voorkoffie vanwege het lage cafeïnegehalte ten opzichte van koffie. Het zetten van een kopje Chai thee op de traditionele Indiase manier neemt veel tijd in beslag, daarom zijn er pakjes losse thee compleet met de traditionele kruiden en specerijen. Geniet van de Chai thee, warm of koud, met slagroom of door extra melkschuim toe te voegen.

Hoe zet je chai thee?

Chai thee is een pikante versie van thee, gezet met melk, prachtige kruiden,zoetstof en natuurlijk theebladeren. Het is de meest recreatieve drank in Zuid-Oost Azië, vooral van het Indiase subcontinent. De populariteit van Chai thee in het Westen groeit gestaag. Deze recreatieve drank heeft een verscheidenheid aan grote geneeskrachtige eigenschappen en een rijke geschiedenis. In het begin werd Chai thee bereid met een breed assortiment van kruiden en werd warm of koud geserveerd. De theestalletjes op straat zetten de thee met een kleine hoeveelheid theebladeren en een scala aan kruiden en melk om de prijs van de smakelijke thee zo laag mogelijk te houden. Als gevolg van deze integratie van specerijen, heeft de Chai thee zoals de Westerse bevolking het noemen zijn huidige aromatische vorm. mensen in heel India en omringende landen zijn trots op hun eigen recepten. Deze variëren enorm volgens de lokale gebruiken en familie tradities. De meeste Indische mensen bereiden hun Chai thee met losse thee en verse gemalen specerijen. Er zijn ook zakjes Chai thee of vloeibare Chai thee concentraat, laat je hierdoor niet verleiden. Niets smaakt beter dan een kopje Chai thee zelf gezet van losse thee gecombineerd met specerijen en kruiden volgens een conventioneel Indiaas recept.

Wat is Masala Chai Latte.

Masala Chai wordt net zoals matcha en mate veel gedronken als een latte, wat inhoud dat er gestoomde melk bij de Masala Chai wordt gedaan. In India wordt de Masala Chai ook vaak bereid met melk. Voor een traditionele bereiding: Bereid een sterke thee, voeg warme melk toe en zoet het met suiker, honing of gecondenseerde melk.

Chai Rooibos.

Naast de zwarte Masala Chai zijn er ook enkele rooibos varianten. Deze bevatten dezelfde kruiden en specerijen. De manier van bereiden is hetzelfde als bij de zwarte Chai. Deze kunnen ook met gestoomde of opgeschuimde melk en gezoet door suiker of honing worden gedronken.

Klik op één van onderstaande soorten voor meer informatie en zet-advies.

Chai thee
Chai Thee is een smakelijke zwarte thee melange. De melange heeft slechts een aantal heerlijke ingrediënten waaronder peper, kardemom, kaneel en gember. 90 gram € 3, 95
Masala Chai
Masala Chai is een smakelijke zwarte thee melange. De melange heeft slechts een aantal heerlijke ingrediënten waaronder gember, peper, kruidnagel, kardemom en kaneel.      90 gram € 3, 95