Lapacho

Lapacho

De Inca’s wisten het al en hier wordt het ook steeds meer bekend. Lapachothee is met zijn waardevolle werkzame stoffen het alround geneesmiddel. De boomschors waarvan de thee wordt gemaakt, wordt door de Zuid-Amerikaanse oervolkeren ook wel de “boom des levens” of de “boom der goden” genoemd.
lapachothee is inmiddels niet meer weg te denken uit de Zuid-Amerikaanse geneeskunde.
Er zitten ontzettend veel werkzame stoffen in lapachothee die voor de roem van deze thee hebben gezorgd.  Het is voldoende om 3 tot 4 kopjes thee per dag te drinken, maar het is geen probleem om meer te drinken als je dat wilt. Drink echter liever niet meer dan 1 liter per dag. Het regelmatig drinken van lapachothee stimuleert de lichaamscellen en activeert het afweersysteem en het weerstandsvermogen waardoor het lichaam bacteriën en virussen onder controle houdt of zelfs uitschakelt. Ook bij allergieën zoals hooikoorts zorgt lapachothee voor verzachting. Houdt er echter rekening mee dat deze thee alleen goed werkt als je hem dagelijks drinkt!
Lapachoschors zit vol met tannine (looistof). Tannine trekt bij kleine sneetjes en lichte brandwonden de huid en slijmvliezen samen waardoor deze sneller genezen. Lapachothee zorgt er ook voor dat de wond wordt gereinigd en dat ontstekingen verminderen.

Vrije radicalen.

Lapachothee bevat chinonen die in ons lichaam de vrije radicalen vasthoudt en het lichaam beschermt tegen kanker en chronische ziekten zoals diabetes.
Vrije radicalen zijn agressieve, zuurstofbevattende moleculen, die bij oxidatieve processen in het lichaam ontstaan. Deze vrije radicalen kunnen celmembramen vernietigen en als ze de overhand krijgen, kan het lichaam zich niet meer verdedigen waardoor kanker zou kunnen ontstaan.

Bereidingswijze lapachothee.

Breng (½ liter) water aan de kook en voeg 1 eetlepel lapachothee (± 10 gram) toe. Laat dit 10 minuten (met deksel) op een laag vuurtje pruttelen. Daarna nog  5 minuten afgedekt laten staan.
De thee kan heet en koud gedronken worden (bij voorkeur puur of met wat honing) en kan in de koelkast worden bewaard. Bij voorkeur drinken tussen de maaltijden door. Algemene aanbevolen hoeveelheid: 3 – 5 kopjes per dag ( ± ½ liter).