Afvallen door Groene thee te drinken

Groene thee veld

Gemiddelde leestijd: 2 minuten en 30 seconden

Groene thee en afvallen

Begin 2016, iedereen barst (nog) van de goede voornemens. Eén van de meest gehoorde en tegelijkertijd ook meest voorkomende is toch wel het afvallen. De winterkilootjes kunnen er vanaf, en het aantal hardlopers die je tegenkomt is hoger dan ooit te voren. Naast meer sporten en gezonder eten gaan we vanaf nu ook Groene thee drinken, beloofd?!

Er zijn tal van studies beschikbaar die aangeven dat Groene thee je zou helpen bij het op een natuurlijke wijze kwijtraken van overtollige lichaamsvetten. Ook zou het een positieve bijdrage leveren aan een diversiteit van andere kwaaltjes. Maar dit hoeven natuurlijk niet dé redenen te zijn om te starten met Groene thee, nee je kunt het ook gaan drinken omdat het lekker is! Wil je meer weten over dit fijne goedje? Lees dan verder..

Voordat we begrijpen wat thee, ‘Groene thee’ maakt gaan we terug naar de basis.

Wat is Groene thee?

Volgens de online encyclopedie Wikipedia is Groene thee het volgende:

Groene thee (绿茶) is thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis die minimale fermentering heeft ondergaan tijdens de productie. De thee is populair in China, Afghanistan, Japan en in het westen van Pakistan en is recentelijk populairder in het Westen geworden, waar traditioneel zwarte thee (thee gemaakt van zwaarder gefermenteerde bladeren dan Witte, Groene, en Oolong variëteiten) wordt gedronken.

Dat wetende, is het van belang waar een goede thee vandaan komt. De meeste soorten die je bij ons in de winkel aantreft komen uit een drietal landen: China, Japan en Sri Lanka. In Japan is de aanwezigheid van Groene thee zo in de cultuur verweven dat ze het woordje ‘groene’ weglaten. Groene thee staat gelijk aan thee. De traditionele soorten worden veelal in de beide Aziatische grootmachten geproduceerd. Sinds kort begint Sri Lanka (voorheen Ceylon – dat verklaart direct de ‘Ceylon’ namen in de thee) aan een opmars om de wondere theewereld te veroveren.

Onderlinge verschillen?

Er zijn wel degelijk verschillen op te merken. Zo heeft de Groene thee uit China en Japan een mildere smaak en bevat de thee uit Sri Lanka een aantal scherpere noten. Een mooi voorbeeld van een prachtige thee uit Sri Lanka is Gunpowder. De naam alleen straalt al kracht uit. Bij Gunpowder zijn de theeblaadjes na het fermenteren opgerold tot kleine groene kogeltjes. Eenmaal in aanraking met heet water ontvouwen deze blaadjes zich en worden grote bladeren zichtbaar en ontpopt een heerlijke, licht kruidige smaak. De productie van onder andere Gunpowder is (nu nog) relatief kleinschalig en alleen gericht op de hogere marktsegmenten (een luxe thee dus ;-)).

Leuk, en is het gezond?

Ja, daar is geen twijfel over mogelijk. De thee bevat een breed aanbod aan goede bacteriën en antioxidanten, die in dit Engelstalige blog fantastisch worden aangekaart. Uiteraard is er meer nodig dan gemiddeld genomen 6 – 7 koppen groene thee te drinken om af te vallen. Een ander bijkomend effect dat wetenschappelijk is aangetoond is dat de vorm van cafeïne in de thee zorgt voor een verhoogde mentale alertheid.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.. :-)