De lekkerste Zwarte thee zetten

Zwarte thee zetten

Gemiddelde leestijd: 1 minuut en 50 seconden

Zwarte thee zetten: Trektijd en watertemperatuur

Thee is gewoon thee‘ – niets is minder waar. Ja, uiteindelijk zijn alle theeën terug te leiden naar de zelfde theeplant, de Camellia sinensis. Maar er zijn zoveel verschillende manieren van plukken, drogen, fermenteren en behandelen. Zelfs de leeftijd van de bladeren speelt een grote rol in dit proces. Zwarte thee bijvoorbeeld, deze thee ondergaat het langste productieproces.

Zodra de bladeren zijn geplukt worden ze gedroogd in de zon, om vervolgens ruw te worden opgerold waardoor de structuur van het blad open komt te liggen. Vanaf hier start een natuurlijk, chemisch proces dat ervoor zorgt dat de bladeren beginnen te fermenteren. Door dit chemische proces veranderen de bladeren langzaam van kleur, eerst groen, dan rood en uiteindelijk zwart. Wil jij graag het beste kopje zwarte thee zetten? Lees dan vooral verder!

Zwarte thee zetten

Als de thee voldoende is gedroogd, en het chemische proces is afgerond worden de bladeren verwerkt en verpakt. De thee die je bij ons in de winkel aantreft bevat naast deze mooie bladeren dan ook geen toegevoegde E-nummers of andere ondefinieerbare toevoegingen. Wil je een heerlijk kopje zwarte thee zetten, dan breng je allereerst voldoende water aan de kook (voor de beste smaak gebruik je bronwater). Eenmaal gekookt zijn de vervolgstappen niet zo spannend, je voegt thee toe aan een filter of filterzakje en deze hang je in je glas. Direct na het koken is het water al ‘afgekoeld’ naar 98 graden, de ideale temperatuur om zwarte thee te zetten!

De uiteindelijke trektijd voor zwarte thee is afhankelijk van je smaak. De ‘ideale’ trektijd ligt ergens tussen de 3 minuten en 5 minuten. Hier geldt dan ook, hoe langer de trektijd, des te donkerder (en zwaarder van smaak) is je thee!

Zwarte thee zetten in een overzicht

  • Breng (bron) water aan de kook;
  • Voeg je favoriete zwarte thee toe aan een filter of filterzakje (2 gram – 1 theelepel is voldoende voor één kop);
  • Hang deze in je glas of theepot;
  • Voeg het kokende water toe en laat 3 tot 5 minuten trekken.

Het gebruik van bronwater voorkomt dat er een zogeheten waas op de thee ontstaat.