Alles over Jasmijn thee

Jasmijn thee

Gemiddelde leestijd: 2 minuten en 15 seconden

Jasmijn thee, wat is dat precies?

Jasmijn thee is (meestal) een groene thee die wordt gearomatiseerd door Jasmijnbloesem. De meest voorkomende soorten Jasmijn zijn gemaakt van groene thee, hoewel er ook soorten voorkomen waarin witte of zelfs zwarte thee is verwerkt. Het resultaat is een subtiele, licht zoetige maar enorm geurende Jasmijn thee – wat zelfs de meest beroemde thee in China is.

De Jasmijnplant is – volgens de verhalen – voor het eerst in China geïntroduceerd vanuit India, via Persie. Dit gedurende de Han Dynastie (206 voor Christus tot 220 na Christus), en is voor het eerst  als gearomatiseerde thee gebruikt rond de vijfde eeuw. De Jasmijnplant groeit in de bergen en de thee die in de Chinese provincie Fuijan wordt gemaakt heeft de beste reputatie onder alle Jasmijn theeën.

Is Jasmijn thee gezond?

De lijst met voordelen voor je gezondheid is erg lang. Zou zou het zorgen voor een verlaagde kans op hartaanvallen, maar ook bijdragen aan de volgende punten:

  • Verbeteren van je immuun systeem;
  • Tegengaan van Diabetes;
  • Stress verlagend;
  • Verbetering van je spijsvertering;
  • Cholesterol verlagend.

Natuurlijk zijn alle voordelen relatief en bij consumptie van tenminste één of twee glazen Jasmijn thee per dag.

Leuk al die voordelen, zijn er ook nadelen?

Zoals een wijze sportheld ooit al zei: “Elk nadeel heb ze voordeel“. Dit geldt uiteraard ook voor Jasmijn thee, naast alle benoemde (en niet genoemde) voordelen zijn er ook enige nadelen aan het veelvuldig drinken van het groene goedje.

Jasmijn thee heeft, ten opzichte van ‘normale’ theeën een verhoogde dosis theïne. Theïne is te vergelijken met cafeïne en heeft een zelfde werking. Wil je het niveau van de theïne verlagen, is er een simpele oplossing. Laat de theebladeren 3 – 4 minuten weken in koud water voordat je er thee van maakt. Deze methode heeft ook een keerzijde, door het weken komen de belangrijke oxidanten, die deze thee zo gezond maakt, vrij en wordt dit weggespoeld voordat je hier thee van hebt getrokken.

Bitter!

Groene (Jasmijn)thee kan een bittere smaak achterlaten wanneer het niet op de juiste manier wordt gezet. De beste manier om optimaal te kunnen genieten van je kopje Jasmijn thee is de volgende:

  • Kook het water (het liefste bronwater);
  • Laat het even afkoelen tot het tussen 60 – 70 graden is;
  • Thee toevoegen aan je glas;
  • Laten trekken voor 1 – 2 minuten (afhankelijk van je smaak).

De bittere smaak is een resultaat van groene of witte thee die in te heet water wordt gedaan. Hierdoor verbranden de theebladeren een beetje en ontstaat de bittere smaak.

Dit bericht geldt uiteraard niet als medisch advies ;)