Thee trends in 2017

Thee trends in 2017

Thee trends in 2017

Gemiddelde leestijd: 2 minuten.

In het afgelopen jaar zijn er weer een divers aantal nieuwe trends en ontwikkelingen geweest in de theemarkt. Wat misschien wel de grootste trend was, was de opkomst van het aantal verschillende thee-cocktails. In klassieke dranken zijn de hoofdingrediënten vervangen door thee. Het lijkt dat er in 2017 nog geen rem op lijkt te zitten en dat het aantal cocktails waarin het hoofdingrediënt thee is, blijft stijgen. We hebben voor 2017, vijf verschillende trends op een rijtje gezet.

1. Groei voor losse thee

De specialiteiten-thee-industrie heeft een aanzienlijke groei in de afgelopen tien jaar laten zien. De Europese markt voor de losse thee en enkel goede thee groeit. De Europese markt voor bijzondere thee is nog steeds relatief klein in vergelijking met de markt in de Verenigde Staten. Consumenten zijn steeds beter geïnformeerd en geïnteresseerd in de aard van de thee die ze drinken en de oorsprong ervan. Ten tweede, de gezondheid enwellness” trend blijft een belangrijk onderdeel: consumenten zijn steeds meer op zoek naar pure en authentieke producten met een van nature karakteristieke smaak. Samen met deze trends, kan een lifestyle-trend worden waargenomen: thee wordt steeds trendy-er en is op weg om een dagelijkse drank te worden.

2. Thee cocktails

2016 was het jaar waarin het aantal thee cocktails explosief is gestegen. In 2017 verwachten we hier alleen maar een verdere groei van. Zo zullen veel bekende dranken hun hoofdingrediënt doen vervangen voor thee en wordt er veelvuldig geëxperimenteerd met het toevoegen van vloeibaar stikstof.

thee trends in 2017

3. Meer op thee gebaseerde dranken

Een andere trend die die we zien is de opkomst van dranken op basis van thee in cafe’s. Matcha lattes worden steeds populairder en Golden Milk duikt af en toe op. In 2017 zal dit alleen maar verder toenemen. Ook bartenders maken steeds vaker gebruik van thee in hun cocktail, zie hiervoor ook trend 2, ‘Thee cocktails’. Kortom, het lijkt dat mensen druk bezig zijn met het vinden van nieuwe en interessante manieren om thee te gebruiken in dranken in cafés en restaurants.

4. Nieuwe groene theeën

Nieuwe oorsprongsgebieden en stijlen voor groene thee. De gezondheid gedreven markt wil groene thee, maar de traditionele producenten kunnen de veelvuldige vraag bijna niet meer aan. Ze produceren nauwelijks voldoende voor hun thuismarkt. Hierdoor vindt een verspringing plaats en wordt er nu ook groene thee geproduceerd in landen als Australië, Colombia en Hawaï. 2017 wordt een goed jaar voor groene thee.

5. Thee met een functioneel voordeel

Consumenten zijn steeds meer op zoek naar voedsel en dranken die een functioneel voordeel opleveren, zoals het stimuleren van energie, om te ontspannen of antioxidanten. Een functionele thee is de ideale drank voor wie op zoek naar een ‘Feel good’ drank. Matcha is een geweldig voorbeeld van een thee trend in 2017, dit is te danken aan het hoge niveau van antioxidanten.