Lapsang Souchon – Thee voor mannen!

thee voor mannen

Gemiddelde leestijd: 1 minuut en 55 seconden

Lapsang Souchon

Wie tegenwoordig nog zegt dat thee alleen voor vrouwen is zit er behoorlijk naast. Door het enorme aanbod aan smaken en variaties is er altijd wel een thee voor mannen. Lapsang Souchon bijvoorbeeld. Lapsang Souchon is een kruidige, gerookte zwarte thee zonder verder toegevoegde ingrediënten met een heerlijke whisky-achtige geur en smaak. Hoezo, er is geen thee voor mannen? De thee komt oorspronkelijk uit de de provincie Fujian. Na het oxideren van de theebladeren worden ze in manden van bamboe gedroogd boven naald- of cipressenhout. Dit zorgt voor de kenmerkende geur én smaak!

De legende verteld dat de thee per ongeluk is ontdekt. “Tijdens de Qing-dynastie hield een legereenheid een kampement in een theefabriek. Nadat de soldaten eindelijk waren vertrokken realiseerden de theefabrieksarbeiders zich dat ze te weinig tijd hadden om de thee op de gebruikelijke wijze te drogen en daarom droogden ze de thee boven het vuur. De nieuwe smaak was een sensatie (en een sterk verhaal bij deze thee voor mannen ;-])”.

Thee voor mannen

Het enige ingrediënt van Lapsang Souchon is gerookte zwarte thee, hierdoor bevat het theïne. Zoals in het artikel over Notendroom al is aangegeven is theïne een vorm van cafeïne. Een perfecte vervanger voor je dagelijkse kopje(s) koffie dus.

Whisky

De kenmerkende smaak van Lapsang Souchon is het beste te vergelijken met een single malt whisky. De hout- en rookachtige smaak (meer rook dan hout) past heel erg goed bij herfst en winteravonden, of bij zware maaltijden. De thee leent zich er goed voor om gedronken te worden met Bourbon Whisky. Voor deze mix heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 30 milliliter bourbon;
  • 1 theelepel Lapsang Souchon;
  • 1 eetlepel suiker;
  • De gewassen schil van een sinaasappel;
  • IJsklontjes.

De eerste stap is het zetten van de thee. Kook 180 milliliter water (het liefst bronwater voor een optimale smaak), laat dit 6 minuten staan en roer vervolgens de suiker er doorheen. Laat het een paar minuutjes afkoelen en giet het dan in een glas waar een handjevol ijsklontjes in zitten.

Vul een glas met ijs en whisky, giet de Lapsang Souchon er overheen en voeg als laatste de sinaasappel schil toe. Even roeren, en klaar!

Een echte thee voor mannen!