Yerba Mate

Yerba Maté

De Latijnse naam van Yerba Mate is Ilex paraguariensis, het is een Zuid-Amerikaanse boom uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae) en kan wel tot 10 meter hoog worden. De plant vindt zijn oorsprong in subtropische Zuid Amerikaanse landen als Argentinië, Oost Paraguay, West Uruguay en Zuid Brazilië, het jonge blad en de bladknoppen van de boom worden gebruikt om de maté te maken. Het primair actieve chemische bestanddeel van Yerba Mate is xanthine alkaloïde (zelfde familie als cafeïne, theobromine en theofylline) met daarnaast saponinen en 10% chlorogeenzuur. Sterolen die lijken op ergosterolen en cholesterol komen ook voor in Yerba Mate. In het blad zijn nieuwe saponinen ontdekt die matesaponinen worden genoemd.

De oude Guarani Indianen in Brazilië en Paraguay gebruikten Yerba Mate al als gezondheidsdrank. Zowel toen als nu zijn er verschillende wijzen van bereiden van deze traditionele theedrank. Een methode is de takken te snijden en vervolgens boven een open vuur te ‘harden’, dit deactiveert de enzymen in de bladeren die knapperig worden terwijl gedurende het droogproces de groene kleur van de bladeren behouden blijft. Hierdoor komen kleine verkoolde restjes in het uiteindelijke theeproduct terecht die de thee een aangename rooksmaak geven. Een andere bereidingswijze is het kort blancheren van de bladeren in kokend water om zo de enzymen van het blad te deactiveren en de leerachtige textuur van het blad te verzachten. Hierna worden de bladeren droog geroosterd in een grote pan of in een stenen oven, dit resulteert in een bruin theeblad.

Gebruik

Tegenwoordig zijn verschillende Yerba Mate producten ruimschoots verkrijgbaar in reform- en natuurvoedingswinkels: gesneden groen blad, bruine theeën, theezakjes, capsules met vermalen blad en gestandaardiseerde extracten (gestandaardiseerd op het cafeïne gehalte) in capsules. Het wordt tevens gebruikt als ingrediënt in vele in het Westen geproduceerde kruidenformules ontwikkelt voor extra energie en/of als afval hulp. De thee gaat in een zogenaamde “Mate”, hierbij schenkt u water van ongeveer 80 graden. Vervolgens kunt u genieten van een heerlijke Yerba Mate, bij voorkeur door het te drinken via een houten of verzilverd pijpje “Bombilla” genaamd, uit een holle kalebas.

Dosering

Er is geen algemeen geaccepteerde dosering van Yerba Mate bekend, traditioneel worden 1 tot 3 kommen thee per dag gedronken. Voor elke kom wordt 2,0 – 2,5 gram gedroogde Yerba Mate blad gebruikt. Voor een optimaal medicinaal effect van Yerba Mate wordt geadviseerd om 10-15 gram van een extract poeder te gebruiken met een extractieverdeling (kruid:extract) van 1:2. Voor het gebruik als voedingssupplement wordt gewoonlijk een dosering van 1-2 gram gedroogd blad per dag aanbevolen.En de smaak? Het lijkt op groene thee, een beetje bitter (amargo) maar van Mate wordt je wakker, het bevat mateïne een mildere variant van cafeïne, het is gezonder dan koffie. Maté is een opwekkende kruidenthee, natuur zuiver en kan zowel warm als koud gedronken worden, eventueel gezoet met suiker, zoetstof, honing of likeur en, zeker in de zomer, met limoen of citroen.