Het proces omtrent witte thee zetten

Witte thee zetten

leestijd: 1 minuut en 55 seconden

Witte thee zetten, ondergewaardeerd?

Witte thee is misschien wel de meest ondergewaardeerde theesoort die er is. En dit ondanks alle positieve eigenschappen die we hier aan toe kunnen kennen. Voordat we komen tot het zetten van het perfecte kopje – wat overigens niet bestaat – gaan we terug naar de basis. Wat is Witte thee?

Het Gouden Theeboek geeft antwoord: “Witte thee is een niet-gefermenteerde thee, van meestal alleen gedroogde theeblaadjes van de jonge theeknoppen. De thee is gemaakt van de knoppen van nieuwe blaadjes, die worden geplukt nét voordat ze opengaan. Deze blaadjes hebben een soms zilverachtige kleur en worden ‘witpunt’ of ‘witte puntjes’ genoemd”.

Maar, hoe maak je een lekker kopje Witte thee?

Witte thee zetten

Het zetten van witte thee neemt relatief veel tijd in beslag. Voor een geslaagd kopje kun je zomaar 8 tot 15 minuten uittrekken. Daar komt ook nog eens bij kijken dat niet iedere witte thee identiek is. Verschillende soorten, verschillende bereidingswijzen, waarbij de kleur én geur van belang zijn. Om een perfect kopje witte thee te zetten moet de kleur niet té donker zijn, maar ook niet te licht. Probeer hiervoor verschillende manieren, om zo tot een, persoonlijke favoriet te komen.

De watertemperatuur moet na het koken afkoelen tot 70 – 80 graden. Dit kun je bereiken door een paar minuten te wachten, of met behulp van deze kekke thee-thermometer!

Hoewel zoals bij alle theeën het perfecte kopje niet bestaat, kan witte thee er erg dicht bij komen. De ideale drink temperatuur is tussen 60 – 70 graden, waarbij de smaak even intens oplicht en even snel weer wegtrekt. Wil je meer maar is de pot leeg? Geen probleem! Witte thee kan wel tot drie keer worden opgeschonken. Ideaal om aan de visite te serveren dus ;).

Witte thee zetten in een overzicht

  • Breng (bron) water aan de kook;
  • Voeg je favoriete witte thee toe aan een filter of filterzakje (2 gram – 1 theelepel is voldoende voor één kop);
  • Hang deze in je glas of theepot;
  • Laat het water afkoelen tot een temperatuur van 70 – 80 graden;
  • Voeg het afgekoelde water toe en laat 8 tot 15 minuten trekken, waarbij je de kleur en geur in de gaten houdt.

Het gebruik van bronwater voorkomt dat er een zogeheten theewaas ontstaat.